شبکه ها و ابزارهای نوین و شیوه استفاده مطلوب از آنها

به نام خدا

میزان استفاده از تکنولوژی و ابزارهای نوین امروزه یکی از دغدغه های اصلی متخصصان و جامعه شناسان شده است، خصوصا با توسعه این گونه ابزارها در قالب وسایل قابل حمل، و نیز نفوذ آنها در بسیاری از جوامع و در بین جوانان و همچنین تاثیراتی که بر روی نهاد خانواده می گذارد.

بر همین اساس مدیریت مکتب زهرا(س) شهرستان لار احساس مسئولیت کرده و از اینجانب دعوت به عمل آورد که در خصوص استفاده مفید از ابزار های نوین برای زوجهای جوان در بهار سال 1394 و نیز برای گروهی دیگر تحت عنوان شبکه های اجتماعی و مدیریت خانواده در اسفند 1394 مطالبی را بیان نماینم.

بعد از بررسی و تحقیق بر اساس دو عنوان فوق یعنی استفاده مفید از ابزارهای نوین و شبکه های اجتماعی و مدیریت خانواده مطالبی آماده و ارائه گردید که اختصارا در ذیل می آید.

  در خصوص  استفاده مفید از ابزارهای نوین ابتدا تعریفی از تکنولوژی آمده است :" به طور اختصار تکنولوژی را می توان به مجموعه دانش و ابزارهایی که بشر برای فائق آمدن بر ضعف ها و محدودیت های جسمی و محیطی خود استفاده می کند تعبیر کرد" .

با توجه با ادغام چندین ابزار در یکدیگر امروزه بسیاری از نیازهای الکترونیکی ما با یک تبلت یا موبایل مرتفع می گردد لذا شناخت اینگونه ابزارها و آشنایی با مجموعه امکانات و ابعاد آنها ضروری به نظر می رسد. از ابعاد دیگر ابزارهای امروزی مانند گذشته نیست که بتوان از ظاهر ابزار به کارایی و کاربرد آن پی برد به عنوان مثال امروزه لنزهای چشمی خود می تواند یک صفحه نمایش باشد.

کنترل داده ها و حریم شخصی یکی دیگر از مهمترین دغدغه های کاربران است زیرا استفاده از رمزهای پیچیده برای کاربران و حفظ آنها مشکل آفرین بوده و رمزهای ساده و روان هم عاملی برای نفوذ هکرها به داده ها و اطلاعات خصوصی آنها  است.

بنابر این ضروری به نظر می رسد که ضمن طبقه بندی در نحوه نگهداری اطلاعات قبل از استفاده از نرم افزارها، دقیقا عوارض آنها را بشناسیم و از محدوده اختیارات هر کدام آگاهی داشته باشیم تا کمتر حریم خصوصی ما مورد حمله واقع گردد.

به عنوان مثال یکی از این برنامه ها هنگام نصب کاربران را با این جمله مواجه می کند که :  "سرویس به لیست مخاطبین شما دسترسی پیدا خواهد کرد تمامی افراد شناس در لیست مخاطبین تا افرادی ناشناس به عنوان پیشنهاد به کاربر عرضه می شوند" البته این جملات معمولا به زبان انگلیسی است و به خاطر آشنایی ناقص ما به این زبان از کنار این جملات راحت می گذریم، اما بعدا با مشکلاتی مواجه خواهیم شد.

در این نوشتار ضمن شناخت اهداف و برنامه های این گونه نرم افزارها به ارائه راهکار نیز پرداخته شده است که می توان مطالب را در قالب 46 اسلاید از سایت Khodkar.org  دریافت نمود.

موضوع دیگر یعنی شبکه های اجتماعی و مدیریت خانواده نیز به ارائه مطالبی در خصوص شبکه های اجتماعی که امروزه بسیار مورد استفاده است می پردازد.

به عنوان مقدمه بیان شده است که ریشه شبکه های اجتماعی مربوط به سال 1998 است، اما به مفهوم امروزی به سال 2005 میلادی باز می گردد، که هدف ایجاد ارتباط و برقراری نظام شبکه ای بین دوستان، همفکران و کاربران به صورت منظم و سامانمند است.

این برنامه ها به دلیل تکثر و تنوع محتوایی و قابلیت های متعدد نرم افزاری و اینترنتی با استقبال وسیعی توسط کاربران مواجه شده اند.

مهمترین بحث در شبکه های اجتماعی شکافی است که بین شخصیت حقیقی و مجازی وجود دارد که خود زمینه ساز بسیاری از مشکلات و معضلات برای کاربران، چه از نظر اجتماعی و چه از بعد روانشناسی است.

البته ناگفته نماند که شبکه های اجتماعی دارای ابعاد مثبت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، مانند هر ابزار دیگر هستند، که نحوه استفاده و عضویت در گروهها توسط ما می تواند بر میزان اثرات مثبت یا منفی این شبکه ها تاثیر گذار باشد.

نحوه استفاده مفید از این شکبه ها و نیز راهکارهای کاهش خطرات و معضلات آن از جمله مطالبی است که در 25 اسلاید تحت عنوان فوق ارائه شده است که فایل کامل آن از طریق لینک مربوطه از سایت خودکار قابل دریافت و بهره برداری است.

امید است کام اینجانب را آستانه سال 1395 از نظرات و پیشنهادات خود شیرین فرمایید.

امیر خسرو خودکار

30/12/1394