تعلل در اجرای قانون مجریان ذی صلاح در قم

وقتی همه ساختمان‌ساز می‌شوند
بیمار شده‌اید و شما را به سرعت به بیمارستان رسانده‌اند؛ در بیمارستان می‌بینید به جای پزشک، آرایشگر محله‌تان قرار است شما را معالجه کند؛ چه حالی می‌شوید؟ تا به حال شده لباس یک جشن بزرگ رسمی را بدهید به نانوای سرِ کوچه‌تان بدوزد؟ هیچکس به یک مهندس اجازه نمی‌دهند دندانش را عصب‌کشی کند اما خیلی‌ها حاضرند خانه‌ محل سکونتشان را کسی بسازد که نه علم ساخت و ساز را دارد و نه با ضوابط آن آشناست.
مشکلات ساخت و ساز در شهر قم بر کسی پوشیده نیست. جدا از اینکه ۳۰ درصد واحدهای مسکونی در شهر ما فرسوده هستند، طبق آماری که معاون برنامه‌ریزی استانداری قم ارائه می‌دهد، ۷۸ درصد ساختمان‌ها هم استحکام لازم را ندارند و از این نظر قم پس از یزد دومین شهر غیر مستحکم است.
شهر قم ۱۲ هزار هکتار بافت مسکونی دارد که از این مقدار، دو هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد است. تمام این اعداد نشان می‌دهد در زمینهٔ ساخت و ساز غیرمطمئن و وجود بافت ناکارآمد وضعیت نگران‌کننده‌ای داریم.
بسیاری از کارشناسان عرصه شهرسازی اجرای طرح مجریان ذی‌صلاح را مرهم بخشی از جراحات وارده به پیکره ساخت و ساز می‌دانند.
در شرایطی که عده قابل توجهی از مجریان ساخت و ساز در شرایط کنونی، علم این کار را ندارند و فقط آوازه درآمد آن را از دور شنیده‌اند و در روزگاری که وقتی یک ساختمان به هر علت کوچک و بزرگی فرو می‌ریزد و ساکنانش را زیر آوار دفن می‌کند، هیچ کس نیست که مسئولیت بپذیرد، اجرای این طرح که از ورود غیر متخصص‌ها به ساخت و ساز جلوگیری می‌کند، کورسوی امیدی پیش روی وضعیت متزلزل ساختمان سازی است.
چالش با معماران تجربی
«معماران تجربی این طرح را به راحتی نخواهند پذیرفت. » این نظر یکی از اعضای باسابقه نظام مهندسی ساختمان استان قم است.
امیرخسرو خودکار می‌گوید: کار ساختمان‌سازی در شهرهای امروز با گذشته بسیار تفاوت دارد و با اطلاعات سنتی و قدیمی جور نیست اما جامعه هنوز پذیرش این مطلب را ندارد.
او معتقد است مشکلات فرهنگی از جمله مسائلی است که اجرای طرح مجریان ذی‌صلاح را به تأخیر انداخته همان‌طور بسیاری از شهرها در اجرای آن موفق نبودند و این طرح درآنها فقط حکم یک قانون صوری دارد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه کارفرما هم به سهم خود مانع اجرای این طرح می‌تواند باشد، گفت: اگر مجری ذی صلاح وارد عرصه شود، مدیریت مالی پروژه تا حدی از دست کارفرما خارج می‌شود. به همین خاطر است که معمولاً کارفرما زیر بار چنین قوانینی نمی‌رود.
وی معتقد است باید اجرای این طرح را از پروژه‌های بزرگ آغاز کرد که هم کارفرما توان مالی بهتری دارد و هم کنترل آن ساده‌تر است.
تهیه لیست سیاه از مهندسان
به اعتقاد مدیرکل راه و شهرسازی استان قم یکی از پیش زمینه‌هایی که واگذاری کارها به مجریان ذی‌صلاح به آن بستگی دارد، حل کردن مسئله نقشه‌های موسوم به نقشه اجرایی است.
همه می‌دانند که تهیه نقشه‌های اجرایی در ساخت و ساز در قم به امری عادی بدل شده است. هر ساختمانی یک نقشه مصوب دارد که قواعد ساخت و ساز در آن لحاظ شده اما وقتی مالک می‌خواهد تخلف انجام دهد، یک نقشه دیگر تهیه می‌کند که مجری بر اساس آن کار را انجام می‌دهد.
بهشتی درباره چگونگی اجرای این کار می‌افزاید: مدتی که معاون شهرسازی در شهرداری بودم یک لیست سیاه برای این کار تهیه کردیم از مهندسانی که نقشه اجرایی تهیه می‌کنند. نظام مهندسی با این افراد برخورد نکرد اما خودمان توانستیم از ابزارهایی که داریم برای برخورد با این مسئله استفاده کنیم. در شرایط فعلی هم شهرداری می‌تواند کار را به مهندسانی که صلاح نمی‌داند، ارائه ندهد. نظام مهندسی هم شورای انتظامی دارد برای برخورد با این مسائل.
هر وقت سخن از مشکلات ساخت و ساز در قم به وجود می‌آید همه یاد سجاد و ساناز می‌افتند.دو کودکی که آذرماهِ سال گذشته در زیر آوار بی‌توجهی‌های والدینشان جان دادند.سجاد و ساناز در خانه کودکی‌هایشان دفن شدند اما هنوز سجادها و سانازهای بی‌شماری زیر سقف‌های نامطمئنِ شهری که همه در آن بنّا هستند، نفس می‌کشند.
....................
مصاحبه کننده : زینب آخوندی – خبر گزاری مهر 29-11-93

 

منبع :

http://www.mehrnews.com/news/2500005/تعلل-در-اجرای-قانون-مجریان-ذی-صلاح-در-قم-خوب-و-بد-اجرای-یک-طرح