تحلیلی بر مطالب وزیر محترم راه و شهرسازی در خصوص شهر قم

روزنامه 19 دی به شماره 2262 در تیر خود به نقل از وزیر راه و شهرسازی درج کرده بود

 " منو ریل در قم نشانه بی فرهنگی است ".

یادم می آید از همان زمانی که بحث منو ریل قم  مطرح شد بسیاری از متخصصان و کارشناسان سعی کردند این نکته را به مسئول وقت گوش زد کنند اما افاقه نکرد.

این حقیر نیز بارها به روشهای گوناگون از جمله طرح در جلسات متعدد استانی و یا  از طریق مصاحبه این نکته که منوریل برای این شهر و استان نه تنها ضروری نیست بلکه باعث اتلاف منابع ، بی اعتمادی به طرحهای عمرانی و به حاشیه رفتن طرحهای اصلی مانند مترو خواهد شد .

حتی در آخرین مصاحبه عنوان شد دیگر هر چه از نظر گفتاری و نوشتاری و استدلال در دست داشتم در طی این چندین سال عنوان کرده فقط مانده است که "خود را به یکی از ستونهای منو ریل زنجیر کنم و بست بشینم و گریه سر دهم!!! "

حال بعد از سالها این صدای مسئولین است که بلند می شود و این طرح را در خوشبینانه ترین حالت یک طرح پرهزینه و کم فایده می دانند (اگر به طرح منو ریل میدان صادقیه تهران که برچیده شد ختم نشود، که زمزمه های آن شروع شده است).

همچنین جناب آقای وزیر در خصوص بافت فرسوده فرموده اند :

" مسئولان باید به یکپارچگی درشهر ..... و بافت فرسوده توجه کنند"

اما در خصوص بافت فرسوده به نظر اینجانب نیز عمکرد ساخت و ساز در این بافت نشاندهنده این است که سیاستها و توجهات به این بخش ناکافی و کم بوده است شاید یکی از دلایل آن توسعه شهرک پردیسان و مسکن مهر بود که می توانست آن اعتبارات باعث احیاء و دگرگونی این بافت و پویایی بیشتر شهر گردد.

در نهایت یکی از سیاستهایی که می تواند باعث دگرگونی و تحول در بافت فرسوده گردد تشویق سرمایه گذارن به این بخش است و البته حل یک مشکل اساسی در این گونه بافتها یعنی ریز دانگی و مشکل معابر است برای اینکار باید سیاستهای تشویقی را به سمت تجمیع ببریم و به صورت یک جدول تصاعدی با تعداد تجمیع بیشتر و مساحت بالاتر این سیاستها افزایش یابد تا سرمایه گذاران جذب این بخش شوند و مردم این منطقه نیز که سالها در آن اسکان داشته اند با رضایت مکانهای خود را به فروش برسانند.

وزیر محترم راه و شهرسازی طرح بلوار پیامبر اکرم (ص) را یکی از طرحهای ناکارآمد شهر قم دانست.

اما نکته آخر مبحث طرح حرم تا حرم است که از طرف وزیر محترم راه و شهرسازی مورد انتقاد قرار گرفته است خصوصا مقایسه ایشان با طرح نواب تهران که به نظر این حقیر مقایسه مناسبی نیست .

وجود دو قطب جذاب برای شهر قم یعنی حرم حضرت معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران خود یکی از نعماتی است که نصیب این شهر و مردم آن شده است اما در گذشته مکان مسجد مقدس جمکران به عنوان یک قطب جدای از شهر قم و بود و برای رسیدن به آن معمولا باید از بافت روستایی ( همین مسیر فعلی بلوار پیامبر اعظم (ص) ) عبور می کردیم که با کشیدن بلوار پیامبر اعظم (ص) و اتصال این دو قطب به یکدیگر این نقیصه برطرف گردید و به نظر اینجانب حرکت خوبی بود هر چند پر هزینه که این افزایش هزینه هم ادامه دارد.

ولی طراحی بدنه و اجرایی کردن کاربریهای آن شاید به زمان بیشتر از چند ده سال و تحولات اقتصادی عمیق در کشور نیاز داشته باشد، به نحوی که توریسم اسلامی را تشویق به تقسیم برنامه اقامتی خود به سه بخش مشهد، قم و سایر نقاط دیدنی کشور بنماییم و برای اقامت در قم آنها، هم برنامه و هم امکانات متناسب اقامتی داشته باشیم.

چکیده ای از مطالب وزیر :

وزیر راه و شهرسازی در هشتمین نشست ستاد ملی بازآفرینی پایدار، مونوریل قم و طرح بلوار پیامبر اعظم (ص) را نمونه‌هایی از پروژه‌های زیان‌بار در شهر قم دانست و گفت: طرح بازآفرینی شهر قم بر مبنای تردد ریل‌پایه باید مورد بازنگری قرار بگیرد و برنامه‌ای جامع برای این شهر تدوین کرد.

آخوندی طرح بلوار پیامبر اعظم (ص) که پارکینگ ضلع شرقی حرم مطهر محسوب می‌شود را یکی از طرح‌های ناکارآمد شهر قم دانست و گفت: این طرح، ستون فقرات شهر قم و هویت قم را مختل کرد و از هر حیثی که به موضوع بنگرید می‌بینید که واقعا برای بافت شهری قم مخرب بود.

وزیر راه و شهرسازی  گفت: مونوریل طرحی بی‌ربط بود که قم را دچار گرفتاری طولانی خواهد کرد. مردم قم گرفتار این المان در شهرشان هستند و این مشکل ادامه خواهد یافت تا این‌که کسی شهامت این را پیدا کند که این المان را در شهر قم حذف کند. مونوریل قم یک نشانه بی‌فرهنگی در این شهر است که متاسفانه در حال حاضر نمی‌توان راهی برای نجات از آن یافت.

وی با تاکید بر این‌که چنین مداخلات بی‌ثمری در شهر قم چالش‌های آن را افزایش داده است گفت: بناهای ساخته شده در بافت قدیم سازگاری عملکردی با بافت تاریخی ندارند. این بناها در بافت‌های تاریخی شهر قم مسئله و معضلاتی ایجاد کرده‌اند که باید برای آن‌ها چاره‌ای اندیشید.

منبع : http://samair.ir/fa/news/35278/